HoCoSto is er klaar voor!

Nieuwbouwhuizen verrijzen zonder gaskraan, wijken sluiten aan op warmtenetten en sommige huiseigenaren gaan zelf maar aan de slag. Als je die ontwikkelingen bij elkaar optelt, lijkt de transitie naar een aardgasvrij Nederland momenteel snel uit de kinderschoenen te groeien: er zijn nu 700.000 gasvrije huizen en dat kunnen er over negen jaar zelfs drie miljoen zijn, blijkt uit een analyse van NU.nl. Circa een op de drie Nederlanders zou dan gasvrij verwarmen.

Roebyem Anders van zonne-energiebedrijf Sungevity: Hoe er nu in media en samenleving gesproken wordt over alternatieve verwarming doet haar denken aan hoe er tien jaar geleden over zonne-energie werd gedacht. “Dat komt nooit van de grond, het is veel te duur en heeft geen potentie. Tien jaar verder en zonne-energie is hard op weg om de goedkoopste energiebron op aarde te worden, met in Nederland een jaarlijkse groei rond 50 procent.”

Diezelfde wetten van exponentiële groei, zie je bij andere vormen van duurzame technologie, zoals elektrische auto’s en warmtepompen. Maar we herkennen het vaak pas als we er middenin zitten. Van tevoren is er veel weerstand en ongeloof.”