Wil je weten hoe HoCoSto duurzame warmte kan leveren aan jouw pand, wijk- of nieuwbouwproject?
Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor sportclubs:

Pilotaccommodatie VV Wernhout gaat van het gas af met HoCoSto

Sportpark van voetbalvereniging Wernhout gaat in 2019 van het gas af. Het Achtmaalse bedrijf HoCoSto gaat het sportpark verduurzamen met de installatie van een ondergrondse warmtebuffer. Gemeente Zundert is groot voorstander van initiatieven die bijdragen aan de energietransitie en heeft vv Wernhout voorgedragen als locatie voor het pilot project van HoCoSto.

Vanmiddag hebben vertegenwoordigers van HoCoSto, voetbalvereniging Wernhout en wethouder Economie & Duurzaamheid, Johan de Beer, gezamenlijk de aftrap gegeven voor dit bijzondere project. Dit daags nadat HoCoSto van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een prijs van 100.000 EUR heeft ontvangen met de opdracht om daarmee een sportaccommodatie te verduurzamen.

Het project is tweeledig. Allereerst betreft het de installatie van een innovatieve ondergrondse warmtebuffer dat met zonne-energie verwarmd water langdurig opslaat en omzet in energie voor ruimteverwarming, tap- en douchewatervoorziening voor sportpark vv Wernhout. Daarnaast ontwikkelt HoCoSto een quick scan welke een beeld geeft van de verduurzamingsmogelijkheden.

De warmtebuffer is heel interessant voor sportverenigingen. Voornamelijk het piekgebruik van warm water in kleedkamers zorgt voor hoge energierekeningen. Door slim gebruik van de warmtebuffer kan een accommodatie geheel ‘van het gas af’. Voetbalbond KNVB volgt zulke ontwikkelingen met grote belangstelling en ziet Wernhout als een veelbelovende pilot voor andere voetbalverenigingen,” aldus Gerda Geerts van HoCoSto. HoCoSto is eind 2015 opgericht en staat voor Hot Cold Storage, duurzame warmteopslag.

Lokale pilot met lokale innovatie

Wethouder De Beer is trots dat HoCoSto de gemeente Zundert heeft benaderd voor het project: “Wat is er mooier dan dat dit Achtmaals bedrijf haar innovatieve oplossing kan installeren op één van onze sportparken. En dat vv Wernhout vervolgens als pilot mag fungeren voor de vele voetbalvelden die Nederland rijk is,” aldus De Beer.

Voor de pilot heeft de gemeente samen met HoCoSto alle vijf de sportparken in de gemeente gescand en is sportpark vv Wernhout het meest geschikt gebleken. Jan Hereijgers, voorzitter van vv Wernhout, twijfelde geen seconde: “Deze kans konden we niet laten lopen. Hoe mooi is het als een grote kostenpost voor ons als vereniging straks wegvalt”.

Een afvaardiging van HoCoSto, VV Wernhout, Dorpsraad Wernhout en wethouder De Beer bij het sportpark.