Eerste fase bouw warmteopslag wijk Groenpoort gereed

In Veenendaal-Oost wordt project Wonen in Groenpoort gerealiseerd. De komende jaren worden er circa 970 nieuwbouwwoningen gebouwd.  Eind dit jaar worden de eerste woningen opgeleverd en gaat het lokale energiebedrijf DEVO – Duurzame Energie Veenendaal-Oost starten met de levering van warmte aan de woningen in deze mooie wijk.

Voor de zomervakantie heeft HoCoSto de eerste fase van de werkzaamheden afgerond. Het spaceframe dat straks de ondergrondse holte in stand houdt voor de warmteopslag met een capaciteit van ongeveer 65 MWh thermisch staat gereed. Begin September starten we met de 2e fase: het graafwerk. Eind september wordt het frame ingehesen en wordt de buffer afgedekt. Ook zal dan de bijbehorende pompvoorziening worden ingehesen in de kelder. Deze wordt momenteel prefab gebouwd in de productieruimte.  Daarmee is de bouw van de warmte-koude voorziening volledig afgerond.

Met netbeheerder Liander is afgesproken dat DEVO straks alleen warmte produceert buiten de pieken op het elektriciteitsnet om. Ondanks netcongestie kan DEVO, gebruikmakend van een capaciteitsbeperkend contract met de netbeheerder en de flexibiliteit van energieopslag, dit slimme collectieve energiesysteem realiseren en warmte leveren aan de bewoners. Daarnaast is DEVO ook in staat om warmte te produceren op de momenten dat er veel duurzame energie beschikbaar is. Het weerbericht heeft daarmee invloed op de strategie voor het produceren van warmte.

Lees ook dit artikel van Warmte365 voor de technische achtergrond en werking van het integrale energiesysteem dat in Groenpoort wordt gerealiseerd.