Bekijk ook de oplossing voor
Introductie
Een HoCoSto opslag is een ondergrondse energieopslag. De energie wordt opgeslagen in water (opslagmedium), dit water wordt opgewarmd of afgekoeld waardoor er energie in of uit de opslag getransporteerd kan worden.
De thermische energie, meestal warmte, wordt uit de HoCoSto opslag naar een TSA (warmtewisselaar) verpompt waar deze zijn warmte afgeeft aan de warmtevrager. Een HoCoSto warmteopslag kan ingezet worden bij temperaturen van 5 °C tot 90 °C. Binnen dit temperatuurtraject heeft de warmteopslag een energetische inhoud van 98 kWh per m3 water.
De HoCoSto is aan alle kanten voorzien van isolatie, waterdichte folies en beschermende doeken. In de opslag wordt een aluminium spaceframe geplaatst. Dit frame geeft de opslag zijn draagkracht om een deze af te dekken. Wanneer dit dek is aangevuld met een grondlaag is het terrein erboven weer bruikbaar. Hier kan bijvoorbeeld een grasveld op komen, een speeltuin of zelfs een parkeerplaats.
Ben je installateur en wil je een HoCoSto warmteopslag integreren in jouw systeem?
Functionaliteit
Peakshaver
- Source peakshaving: Hierbij wordt de warmteopslag ingezet om de warmte bron zo efficiënt (of goedkoop) mogelijk warmte te laten produceren, of de onregelmatigheid aan de kant van de warmtebron op te
- Load peakshaving (Load balancing): Hierbij wordt warmteopslag ingezet om pieken aan de vraagkant op te vangen. Dit heeft als voordeel dat alle systeem componenten kunnen worden uitgelegd op het gemiddelde gebruik. De pieken aan de vraag kant worden opgevangen door de opslag.
Seizoensopslag
Hierbij wordt de warmteopslag gebruikt om duurzaam opgewekte energie op te slaan in de zomer, voor gebruik in de winter. Dit gebeurt vaak i.c.m. PV panelen of zonnecollectoren als energiebron. Een seizoensopslag is over het algemeen groter. Piekopslag en seizoensopslag kunnen ook in één systeem gecombineerd worden. Zo wordt voorkomen dat op dure momenten elektra ingekocht moet worden.
Koeling
Met de warmtepomp in combinatie met het bufferwater kan in de zomer koeling worden geproduceerd. De restwarmte die hiermee vrijkomt wordt weer opgeslagen in de opslag en gebruikt als warmte.
Warm water en tapwater
Via het warmtenetwerk en de afgiftesets wordt zowel warm water als tapwater geleverd in het gebouw of de woningen.